Està segura la meva empresa?

Està segura la meva empresa?

L’incendi i destrucció de la factoria de Campofrío a Burgos ha posat en evidència com qualsevol tipus de negoci és vulnerable a fets poc probables, com que un foc fortuït acabi amb una fàbrica portant a un greu problema econòmic a l’empresa –caiguda de producció, capacitat de fer front a les comandes,…- i als seus treballadors, amb la pèrdua del lloc de treball. Desafortunadament això és més comú del que pensem. De fet, totes les setmanes tenim catàstrofes com aquesta en moltes empreses, però que passen més desapercebudes a l’ésser de menor magnitud. També són molt comuns els problemes que poden succeir per circumstàncies meteorològiques com a inundacions o com va succeir fa amb prou feines uns mesos pels efectes de les marees sobre desenes de negocis en el nord d’Espanya. Però no només pensem en l’efecte directe. Tornem al cas de Campofrio. Més enllà del gran repte per a la pròpia empresa, de tornar a construir la seva fàbrica i donar treball estable a tots els seus empleats, molts negocis s’han vist afectats per la via indirecta, des del qual subministra la matèria primera fins al qual transporta el producte final. I si en lloc de perdre el client per circumstàncies alienes com aquest incendi s’hagués produït per una decisió de l’empresa de prescindir dels seus serveis? En aquest cas tindríem el mateix risc, però diferents causes, que porten a també diferents solucions.

Planificar unes finances de crisis

La primera planificació que ha de tenir l’empresa és financera buscant la viabilitat del seu negoci en el llarg termini solucionant els obstacles que puguin amenaçar-ho en el curt termini. Per a això, ha de mantenir en la mesura del possible un flux creixent d’ingressos per la prestació de serveis o compravenda de productes i procurar no tenir descensos continus que amenacin la supervivència de l’empresa. Un dels punts més importants, especialment per a petites i mitges empreses i autònoms, està a diversificar, aconseguir el major nombre de clients. Amb això, aconseguirem disminuir riscos tan importants per a la tresoreria i creixement de l’empresa com a retards en els pagaments, insolvències o en el cas més extrem pèrdua del client. Si la majoria de la nostra facturació depèn només d’un client, els seus problemes financers es traslladaran ràpidament al nostre negoci, si tenim per exemple deu clients, repartint el 10% de facturació entre tots, serà més fàcil solucionar aquestes dificultats. De vegades això no és possible, o si el problema no és d’una empresa en particular sinó econòmic en general i afecta a moltes elles Què podem fer? L’ideal, de nou és tenir alguns recursos propis –provisions, reserves,…- que ens permetin fer front financerament a les mateixes. Si no els tinguéssim, caldria recórrer a el finançament aliè, costosa i en aquests anys complicada de rebre. Tenir la Possibilitat d’una línia de crèdit o de finançament en el curt termini per solucionar problemes puntuals és fonamental per poder continuar la marxa del nostre negoci.

Assegurances per a les circumstàncies extraordinàries

El segur és l’eina fonamental per a la cobertura de circumstàncies extraordinàries alienes a la marxa econòmica del negoci. Amb una petita cosina, tindrem grans cobertures en cas d’imprevists d’important calat. Quines assegurances interessa tenir com a negoci? Dependrà molt del camp econòmic en el qual ens moguem: Si tenim un comerç serà essencial tenir un segur complet de comerç que no només cobreixi l’incendi, sinó tot tipus de cobertures essencials per a la nostra activitat: panys, trencaments de lluna, danys per aigua… mentre que un professional autònom, ho tindrà en la majoria dels casos coberts amb el segur de la llar on tingui el seu despatx. Si es viatja molt, les assegurances de cotxe han de ser el més complets possibles, cobrint no només reparacions sinó substitució de vehicle que ens permeti continuar amb l’activitat comercial. Per a desplaçaments en altres mitjans, especialment amb avió, el segur de viatge que permet cancel·lacions i cobreix circumstàncies com a pèrdues de connexions, és fonamental. Si la nostra activitat pot portar a danys a tercers, el segur de responsabilitat civil és obligatori. Pensem no només en metges, advocats o assessors de finances sinó també en negocis de construcció, arquitectes…. En definitiva, analitzem ben els riscos als quals ens podem enfrontar i gastem els diners necessaris per intentar que condicionin el menys possible al nostre negoci.

 

(El País 05/12/2014)
Analitzem ben els riscos als quals enfronta el nostre negoci
Antonio Gallardo (IAHORRO)
(Text traduït automàticament)