7 coses que tenim que saber sobre les assegurances

7 coses que tenim que saber sobre les assegurances

No acabem d’entendre o fins i tot ni de llegir -mal fet per la nostra part-.

  1. Assegurances de salut: Ja no cal avisar canvis en l’estat de salut
    En les assegurances que tinguin a veure amb persones, ja no caldrà comunicar els canvis que es produeixin en l’estat de salut. Una esmena modifica l’article 11 de la Llei de contracte d’assegurança, de manera que l’article queda redactat de la següent manera “En les assegurances de persones el prenedor o l’assegurat no tenen obligació de comunicar la variació de les circumstàncies relatives a l’estat de salut de l’assegurat, que en cap cas es consideraran agreujament del risc “. Això indica que algun canvi en l’estat de salut no podrà implicar un augment de la prima i aquest agreujament del risc haurà de ser assumida per l’asseguradora.
  2. Assegurança de vida, el seu cobrament subjecte a Impost de Successions
    Després de certificar que s’és beneficiari d’una assegurança de vida, s’inicien els tràmits per al seu cobrament. Però cal tenir molt clar que aquesta percepció de diners que prové d’una assegurança de vida després de la defunció de l’assegurat queda subjecta al pagament de l’Impost de Successions i Donacions (la quantitat a cobrar per l’assegurança de vida se sumarà a tots els béns i drets de l’herència), de fet les asseguradores exigeixen el justificant de pagament d’aquest impost per poder cobrar –per accelerar el procés es permet la liquidació parcial de l’impost que sigui relatiu a la pòlissa en comptes de tota l’herència, de manera que no causi un perjudici econòmic.
  3. Dret de desistiment
    Potser poca gent sigui conscient que gaudeix d’aquest dret, del de poder resoldre el contracte de segur sense justificar el motiu i sense rebre penalització alguna en determinats terminis. En la Guia per a la contractació d’assegurances elaborada per Direcció general d’Assegurances i Fons de Pensions indiquen que el prenedor d’un segur té dret a desistir del contracte de segur enun termini de 14 dies per a les assegurances de No Vida, i en un termini de 30 dies per a les assegurances del ram Vida des que se celebra el contracte o des que es rep la informació contractual. En aquests terminis i segons el tipus de segur que sigui,no caldrà explicar els motius pels quals volem cancel·lar el segur i l’asseguradora no podrà negar-se i tampoc imposar una penalització de cap tipus –això sí, caldrà pagar la part de la cosina corresponent als dies que el segur hagi estat en vigor-. La voluntat d’exercir aquest dret haurà de comunicar-se a l’assegurador a través del paper o un altre suport durador.
  4. Durada d’un contracte de segur: no més de 10 anys
    L’article 22 de la Llei de Contracte de Segur estableix “La durada del contracte serà determinada en la pòlissa, la qual no podrà fixar un termini superior a deu anys”. Un contracte de segur no podrà tenir una durada major a deu anys, peròel que sí pot ocórrer és que s’estableixin pròrrogues –aquestes hauran de ser d’una durada màxima d’un any cada vegada-.
  5. Segurs a través d’asseguradora o entitat bancària

    Un estudi dut a terme per INESE i Global Actuarial determina que a l’hora de contractar una assegurança de vida Risc per a una persona de 30 anys i amb un capital de 30.000 fer-ho a través d’una entitat bancària és 11,26 euros més car que fer-ho a través d’una companyia asseguradora. El mercat assegurador és multicanal, per la qual cosa les vies per fer-se amb un segur són vàries. Caldràcomparar condicions, preus, cobertures i confiança que aporti cada canal.

  6. Unificar assegurança de cotxe i moto?
    La llei estableix que els vehicles a motor hauran de tenir en vigor “un contracte de segur per a cada vehicle”. Això implica que sigui
    impossible que sota un únic contracte de segur es cobreixin dos vehicles. El que es produeix en comercialitzar la unificació de dues assegurances en un és que en realitat es realitzen dues pòlisses i el preu total de les quals sigui més econòmic.
  7. Assegurança per a gossos obligatori?
    Segons el lloc d’Espanya i segons la raça del gos, el segur de responsabilitat civil és obligatori. En elPaís Basc i en la Comunitat de Madrid, tots i cadascun dels cans que allí resideixin hauran d’estar assegurats amb l’objectiu que el segur de responsabilitat civil cobreixi la indemnització pels danys que pogués causar tant a persones com a béns. I en la resta d’Espanya, els gossos catalogats compotencialment perillosos també estan obligats a estar assegurats A més per solucionar qualsevol dubte hi ha tota una normativa que envolta al segur, encapçalada per la Llei 50/1980, de 8 d’octubre, de Contracte de Segur i que convé tenir present, o en defecte d’això, envoltar-se d’experts del sector que puguin assessorar-nos a qualsevol moment i sobre qualsevol tipus de segur.